Jeszcze kilkanaście lat temu pizzeria w naszym kraju należała do zadecydowanie tańszych jadłodajni, gdzie starczył miniaturowy piec, rzetelny kucharz a także solidna reklama. W współczesnych okresach koszt prowadzenia pizzerii jest jednak bardzo spory, a co najgorsze konkurencja jest tak naprawdę bardzo ogromna, wskutek tego też przed założeniem lokalnej pizzerii wskazane jest dokładnie zastanowić się, czy biznes ten się będzie finansował.
Nawet najsmaczniejsza pizza a także solidna miejscówka sama się nie obroni. Prowadząc pizzerię musimy spełniać wszelkie warunki sanitarne. Jeśli potrzebujemy uruchomić lokal gastronomiczny z najwyższej światowej półki to musimy spodziewać się w granicach 500 000 zł. Sama kuchnia i ciąg technologiczny to koszt blisko 100 000 zł. Cena jest na pewno uwarunkowana w dużej mierze od wielkości lokalu, zaplanowanego standardu oraz wystroju.
Mała lokalna pizzeria musi walczyć o interesanta i co najgorsze kierować nierówną walkę z dużymi sieciami. Jeśli nie mamy pieniędzy na porządną reklamę to nader trudno będzie nam się przebić nawet jak będziemy podawać tańsze oraz wyraźnie smaczniejsze dania. Kolosalną rolę gra oczywiście lokalizacja, jednak jak powszechnie wiadomo miejscówki w centrach handlowych oraz przy głównych drogach są dosyć kosztowne i od dawna zaklepane przez większych graczy.
Ogromne szanse na nawiązanie sukcesu mają osoby, które urządzają pizzerię w rejonach zabytkowych i turystycznych. Dzięki turystom może liczyć na w istocie Ogromne zarobki, ale należy pamiętać również i o tym, że koszty wynajęcia lokali w tego rodzaju miejscówkach są również stosunkowo większe niż w prostych miastach.
Najwyższą rolę w każdej pizzerii odgrywa Jednakże sama pizza ruczajprzeto także powinno się zainwestować w porządnego kucharza oraz w elementy z najwyższej światowej półki. Pyszna pizza to optymalny wabik na odbiorców